søndag 25. mars 2012

Raw granola søtet med dadler

250 g mandler
2 dl hasselnøtter
15 dadler
2 dl vann
1 ts vaniljepulver
½ ts kanel

Legg mandler og nøtter i en bolle og fyll på vann til det dekker. La det stå over natten.
Ta steinene ut av dadlene og legg dem i en annen bolle med 2 dl vann. La det stå over natten.

Jeg har ikke dehydrator, men bruker varmluft og
steketermometer for å holde temperaturen på
42 grader. Her er to brett granola og
en boks kokosmelk på vei til å bli jogurt.


Mos dadlene og vannet sammen med krydderne i en god blender.
Tøm vannet av mandlene og nøttene og skyll dem i kaldt vann. Det går lettest i en sil.
Ha nøttene og mandlene i blenderen sammen med daddelmosen og kjør til bitene er så store som du liker å ha dem.


Fordel massen på to stekebrett med papir og sett dem i stekeovn på laveste temperatur (40-43 grader) til massen er helt tørr (ca et døgn). Åpne stekeovnsdøra ofte underveis, eller lag en liten sprekk så dampen kommer ut.


Når alt er helt tørt må det avkjøles før du har det over i en tett boks, eller aller penest: på norgesglass. Oppbevares tørt.

fredag 23. mars 2012

Raw granola (müsli) søtet med goji

250 g mandler
  1. Legg mandler og bokhvete i en bolle, dekk dem med vann og la det stå over natten. Dette er for å gjøre dem lettere fordøyelige.
  2. Legg gojibærene i en egen bolle, dekk med ca 2 dl vann og la den også stå over natten.
  3. Mos gojibærene til jevn mos med bløtevannet i en matmølle.
  4. Tøm nøttene over i en sil og skyll dem med rent vann. 
  5. Ha nøtter og frø oppi goji-pureen i matmølla og hakk nøttebiten er så store som du ønsker. Tilsett vanilje, kanel og salt, og rør rundt til alt er blandet.
  6. Fordel miksen på to bakepapir.
  7. Tørkes i dehydrator eller stekeovn på lav temperatur (ca 42 grader) i 24 timer eller til alt er helt tørt.
  8. Server med kokosjogurt, mandelmelk eller annen god melkeerstatning. Dryss gjerne over ting du liker, som friske eller tørkede bær og kokosflak.
  9. Lagres på norgesglass eller i tett boks.

Mocca-latte


En riktig velgjørende "Starbucks-mocca-latte - erstatning" til å ta med ut i solveggen eller opp i sofakroken.
Jeg velger kaffepulver med ekstra antioksidanter, og søtningsmidlene stevia, lucuma og dadler, som gir meg ekte, naturlig energi og rikelig med vitaminer.


3 isbiter eller 1/2 dl iskaldt vann
1 avocado
2 måleskjeer CaféCeps 
1 ts lucuma
2 dadler
2 dl mandelmelk


Mos alt helt fint i en god blender. Server med sugerør og evt. en dæsj havrevisp. Kan pyntes med et lite dryss kakao eller sukrin-melis.



søndag 18. mars 2012

Alle (mål)tiders vafler

Gode til kaffen, til kvelds eller på basar. Selv om de ikke inneholder de vanlige ingrediensene, smaker de godt nok til at de blir likt av alle. Passer til syltetøy, sjokoladepålegg og banan, egg og kaviar - eller bare som de er. Til frokost- eller matpakkevafler bruker jeg mindre sukker, så går det også fint.
Det enkle er ofte det beste.

4 dl kokosmelk eller havremelk
2 ss sitronsaft
2 ss jyttemjøl
200 g glutenfritt mel
1-2 ss kokossukker
1 ts natron
2 egg
1 dl vann 

Ha sitronsaft i melka og la det stå mens du måler opp det andre. Smelt kokosfett på svak varme. Bland alt det tørre i en bolle, tilsett egg, vann, kokosmelk og smeltet kokosfett. La røra stå noen minutt.

I Thermomix: Varm kokosfett på 50 grader i halvannet minutt på lav hastighet 2-3. Ha i resten av ingrediensene og miks i 30 sek på hastighet 6.

Stekes i vaffeljern på vanlig måte.

OBS - Når det gjelder søtningsmidler går det selvsagt an å velge noe annet enn kokossukker. Jeg leter alltid etter andre løsninger enn raffinert sukker, og liker kokossukker i vafler pga smaken og fargen. Du kan like gjerne velge rørsukker eller sukrin eller hva du har i skapet.

Sjokolademelk uten sjokolade og uten melk

Dette bildet har jeg lånt, for da jeg skulle ta
bilde var det ikke mer igjen.
Sånt skjer.
Veldig morsomt ;) Men det smaker faktisk ganske sjokolademelk-aktig og herlig, rampete usunt, til tross for at det er en miks av bare sunt. Oppskriften er helt klart inspirert av Renée Voltaire sine forskjellige sjokolade-smoothies.

Jeg lager først mandelmelk, en større porsjon siden det kan brukes til så mye. Hvis jeg ikke har tid til det, tar jeg havremelk fra kjøleskapet.


1 banan (gjerne frossen)
1/2 avocado
1 1/2 ss raw kakaopulver (1 ss for en mildere og mer barnevennlig smak)
2 dadler (uten stein!)
1/2 ts FOS Dersom du ikke har det kan du søte med en ts honning eller agavesirup. Men FOS er mer beroligende for magen.
1/2 ts vaniljepulver eller noen cm av en vaniljestang
3 dl mandelmelk


(Gjerne en kapsel god probiotika ved behov, går superbra å slippe hele kapselen oppi.)

Miks til det er helt finmost. Nytes best i sofakroken under et pledd. Hvis du har mer igjen når du har gått så langt...

Denne oppskriften rekker bare til meg! (Men jeg får mer enn ett glass...)

Tips: Hvis du skal sove ikke så lenge etterpå, kan det være smart å bruke carob i stedet for kakao. Praktisk å ikke alltid være så energisk...

fredag 16. mars 2012

Pølse i vaffel

Å legge pølsa i vaffelkake vekker en del latter her i vest. Vi har fått inspirasjon fra kiosken i Sparta Amfi, i Sarpsborg (hockeytown). Det er en takknemlig versjon av "pølse i dumme, glutenfrie pølsebrød som alltid deler seg under pølsa". Og til forskjell fra vanlige pølsebrød så smaker og lukter det godt av vaffelen.

Her kan du forresten lese om da pølse-i-vaffel ble funnet opp i et nødstilfelle, av ingen ringere enn Eivind Hellstrøms og onkelen hans.

I Østfold serveres det mye søtt tilbehør som ketsjup og syltetøy. Den enkle versjonen er originalen, en vaffelplate med wienerpølse. Varianten under her er mindre søt og mer proteinrik. Super mat for tenåringer som trener og vokser, og mettende for noen hver før eller etter ei god arbeidsøkt.

Vaffeloppskriften kan brukes til alle anledninger. Vil du ha søte vafler kan du se et forslag her.

Vaffelrøre:
4 ss sitronsaft
0,5 l havre- eller rismelk (eller annen melkeerstatning)
2 ss jyttemjøl
200 g/4 dl glutenfritt mel, selv foretrekker jeg Schär B
1 ts natron
1/2 ts salt
2 egg
1/2 ts vaniljepulver

Med Thermomix: Mål melken i et litermål og tilsett sitronsaften. La det stå i omlag 10 min. Ha imens kokosfettet i bollen, miks på 50 grader hastighet 1 i 30 sek.
Ha i resten av ingrediensene og miks på hastighet 6 i 30 sek. Åpne lokket og skrap ned fra kantene det som evt. ikke ble med i miksingen, miks videre på hastighet 6 i 5 sek.

Uten: Smelt kokosfett over svak varme. Bland det tørre i en bakebolle. Tilsett lettvispede egg, kokosfett og væsken. Bland lett til røra er jevn.

Stek vaflene på vanlig måte i vaffeljern, og hold de varme i stekeovnen (150 grader).

Varm 1 ts kokosfett på stekepanna og varm en pølse eller to til hver. Favoritten vår er Leif Vidar grillpølse, men vi handler også en del i Sverige, og i gode tider kjøper vi riktig gode, melke- og glutenfrie pølser hos den lokale pølsemakeren (A. Idsøe). På bildet er det en svenskehandlet hot chorizo fra Scan.

Legg pølsene varmt sammen med vaflene, og knekk et egg pr person i stekepanna uten å vaske den først. Knus plommen, og la eggene stivne på middels varme (skal helst ikke bli så brune). 

Legg opp på varme tallerkener: En vaffelplate med et speilegg og pølse oppå. Ringle over en god saus og litt urtekrydder. Kvern over pepper til slutt, brett sammen og hogg inn.



torsdag 15. mars 2012

Grønne asparges med sabayonnesaus

Herlighet så godt. Hadde jeg bodd alene hadde dette vært middag hver dag nå i aspargessesongen. Lages i Thermomix.


80 gram usaltede cashewnøtter


800 g vann
1 klype salt
1 ss buljong uten gjær
200 g fullkornsris
ca et kilo grønn, fersk asparges

Sabayonne-saus:
4 eggeplommer
100 g vann
1 ts buljong uten gjær
saften fra 1/2 sitron
1 ts potetmel
40 g jomfru olivenolje
salt 
pepper


1. Start med bare cashewnøtter i miksebollen, kvern i 10 sek på hastighet 10. Tøm nøttemelet i en skål.
2. Ha vann, salt og buljong i miksebollen, sett oppi kokekurven og vei opp ris i den.
3. Brekk av den nederste, harde enden av aspargesstilkene, og skrell av litt av skallet hvis det trengs på den nederste delen av stilken. Legg stilkene i kryss i Varoma-kurven.
4. Sett Varoma-kurven på plass oppå miksebollen med risen. Dampkok i 20 min/Varoma/hastighet 1. Følg med aspargesen, tykkelsen og dermed koketiden varierer. De tynneste er ferdige før, de tykkeste trenger kanskje litt ekstra tid.
5. Sett til side Varoma- og kokekurvene.

6. Gjør miksebollen ren. Sett oppi sommerfuglvispen.
7. Ha i ingrediensene til sausen, miks i 10 min/70 grader/hastighet 3.
8. Ta ut sommerfuglvispen.

9. Bland olivenolje, salt, pepper og nøttemel inn i risen.


10. Server ris med asparges lagt oppå og en god dæsj sabayonnesaus. Dryss over salt og pepper og server umiddelbart.



onsdag 14. mars 2012

Nesten oreo-kake


Endelig kan vi også lage oreo-kaker, uten gluten og melk. I hvert fall nesten. Denne kjeksen kjøper jeg på den store coop-butikken i byen, men FreeFrom ser jeg nå i stadig flere butikker (bl.a. ICA), så det bør gå an å få dem til å ta den inn om du vil bake luksuskake. Du trenger 3 pakker kjeks til denne oppskriften (8 kjeks pr pk).

OBS - Kjeksene inneholder soya.




Bunn:
50 g raw kokosolje
12 kjeks av oreo-type (O'chocos av merket FreeFrom )

Is:
6 eggeplommer
180 g sukker
4 dl havrevisp
4 dl kokosmelk (1 vanlig boks)
2 ts vaniljepulver eller 2 frøene fra vaniljestenger
1 liten klype himalayasalt (eller annet uraffinert salt)


Pynt:
6 + 6 O'choco-kjeks

Sånn gjør du:
Halvsmelt kokosoljen på 37 grader/visp i 2 minutt. Ha i kjeksene (12 stk) og knus dem i kokosoljen på hastighet 6/3 sek. Har du ikke thermomix kan du legge kjeksene i en pose og slå løs med baksiden av ei sleiv. Smelt fettet forsiktig og rør inn kjekssmulene.

Klem blandingen i bunnen av en 22-24 cm springform, gjerne av typen som er festet rett på fat. Fukt baksiden av ei tresleiv når du skal trykke bunnen ned i formen. Sett den kjølig.

Is i thermomix: Ha alle ingrediensene i miksebollen (spill vanlijestengene hvis du bruker hele) og bland i 8 min/90 grader/hastighet 2. Avkjøl, det er viktig.

Uten thermomix: Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Skrap vaniljefrøene ut av vaniljestangen og rør frøene inn i eggedosisen. Pisk fløteerstatningen og kokosmelken stiv og ha den i eggedosisen, bland godt med stålvisp.

Grovhakk kjeksene. Hell ca halvparten av isblandingen i formen, strø over de seks første kjeksene. Hell over resten av isen og dryss pyntekjeksene over til slutt. La formen stå i fryser til isen har stivnet.
Ta den ut ca et kvarter før servering.


Originaloppskriften fant jeg på Det søte liv.

Vidunderlig enkel jordbæris

Dessert er et utrolig bra påfunn! Denne isen nyter vi i fulle drag, og det uten dårlig samvittighet selv på en vanlig onsdag.

Jeg lager den i Thermomix på mindre enn to minutt. Det går også fint om du har en annen kraftig blender, tar deg bedre tid og justerer hastigheten slik du kjenner maskinen din.


25 g xylitol (=bjørkesøt)
25 g sukrin (erythritol) - moses til melis - hastighet 10 i 10 sek.
1 måleskje miracle reds gir masse vitaminer og antioksidanter, samt en enda litt mer godteri-aktig smak. Win-win :) Men den er ikke nødvendig for å ha suksess med desserten.
400 g frosne jordbær - moses sammen med melisen - hastighet 10 til de er finmoste, stopp en gang eller to og dra ned med spatelen det som henger på kantene.

Tøm oppi 1 pk havre-vaniljesaus eller 1 pk havrevisp (eller en pakke kremfløte, hvis du tåler det).

Kjør på hastighet 4 og øk hastigheten gradvis. Ta bort målebegeret så du kan følge med på hvordan isen ser ut. Når den er jevn og luftig er den klar for servering.

Dryss over caconibs, kokosflak eller noe annet du liker å pynte med. Cacaonibs og kokosflak gir ny energi til resten av dagen.

Dampkokt torsk med potetmos

Tradisjonell middag på ganske utradisjonelt vis, det passer meg midt i blinken. Elsker innretninger som gjør arbeidet mitt enklere - alltid <3

Her er trikset:
Sett i sommerfuglvispen i kokebollen.
Ha oppi 1000 g melne poteter i biter (skrelte hvis det ikke er nypoteter),
350 g vann eller mandelmelk,
0,5 ts salt
og en teskje buljong uten gjær
i kokebollen.

Sett på lokket uten målebegeret oppi.

I Varoma nederste kurv legges grønnsaker etter smak. Vi bruker 4 gulrøtter i 1/2 cm tykke skiver og en halv pose frosne brokkolibuketter.

I øverste kurv legges et bløtt bakepapir, og 4 fine serveringsstykker av torskefilet eller torsk i skiver. Legg på lokket øverst.

Kok i 30 min/100 grader/hastighet 1.

Sjekk om fisken er ferdig, da deler den seg lett etter skivene i kjøttet. Hvis ikke, sett på noen minutter til.

Ta av lokket, sett Varoma-kurvene oppå og til side.

Tøm oppi 30 g smør (hvis du tåler melk), evt. margarin (Milda culinesse eller margarin fra helsekost anbefales). Sett oppi målebegeret og mos 30 sek på hastighet 3. Ta ut sommerfuglvispen.



Server torskestykkene med grønnsaker og potetmos umiddelbart, helst på varme tallerkener. Nam!

mandag 12. mars 2012

Glutenfri og melkefri pizza med tykk og saftig bunn

pizza margaritaPizzabunn
6 dl vann
2 ss fiberhusk
1 pk tørrgjær
1 ts pizzakrydder 
(med tørkede urter som oregano, paprika, timian)

2 ss god olivenolje

6 dl Semper grov mix eller Schär mix B
2 dl jyttemjøl
1 ts salt

Varm vannet til fingervarmt og tilsett husk og gjær. La det stå noen minutter til det tykner som en "grøt". Ha oppi resten av ingrediensene og elt deigen i maskin. La deigen heve en stund før du knar den ut i en langpanne.


Tomatsaus

1 gulrot
1 stilt selleri
1/2 gul løk
1 fedd hvitløk
400 g tomater i biter
1 ts pizzakrydder
30-40 g god olivenolje

Hakk gulrot, selleri og løk fint, gjerne med stavmikser. La det surre sammen med krydderet i en kasserolle med litt olje. Etter noen minutter tilsetter du tomater og resten av oljen, og lar sausen koke et kvarters tid. Smak til med litt salt og evt en liten teskje honning eller annet søtstoff (bare litt for å runde av det sure i tomatene).


Fordel sausen ut over pizzabunnen.



I-stedet-for-ost

3 dl nøttemelk eller annen melkeerstatning
1 egg
3 ss vann
2 ss lyst glutenfritt mel eller maisenna
1 ss sennep
1 kryddermål salt
1 kryddermål hvit pepper

Bland alle ingrediensene til sausen i en kasserolle. La blandingen koke opp, vær nøye med å røre hele tiden. Ta kasserollen av platen når sausen tykner.

Tøm sausen i klatter ut over pizzabunnen. 


Topp pizzaen med fyll etter smak og behag, for eksempel:

- kjøttdeig (legges med teskje i små "boller" oppå sausene).
- bacon (biter eller skiver)
- paprika
- skiver av tomat
- mer løk
- noe annet du liker (og tåler...)

Pizza stekes i varm ovn, 225 - 230 grader til bunnen og "ostesausen" har brune flekker, 12-15 min. Sjekk at bunnen er gjennomstekt før du serverer. (By experience...)





lørdag 10. mars 2012

Kick-start smoothie

Sunn frokost eller forfriskende dessert? En herlig smoothie som gleder både kropp og sjel, og som kan varieres i det uendelige. Oppskriften gir 3 store glass eller 4 skåler.

I dag ble det sånn:

40 g mandler (bløtlagt over natten)
3 dl vann
Smoothie plain - for tenåringen
som ikke liker klumper i maten.
Jeg lar dette mikses til mandelmelk i blenderen. I Thermomix ca 15 sek på hastighet 5, deretter et halvt minutt på hastighet 8. Du kjenner din blender, miks til det er så fint som du ønsker å ha det.

1/2 frossen banan
4-5 dl frosne bringebær
1 egg
1/2 avocado
 2 måleskjeer miracle reds 

Mikses (for Thermomix) på hastighet 5 i 15 sek, øker hastigheten forsiktig opp til 8 og lar det mikse 40-50 sek. I andre blendere: Miks til ønsket konsistens. Tilsett mer vann hvis det stopper opp.

Dette blir perfekt dessertkonsistens, som en myk sorbet. For å få mer sugerørvennlig smoothie tilsetter jeg 2-3 dl ekstra med vann.

På toppen drysser jeg gjerne litt müsli, kokosflakhampfrø og/eller cacao nibs, alt etter hvem som skal ha. Smaken er jo som kjent ca. som baken.

Dessertversjon med crunch og ukeblad. Mors helgefrokost-luksus.

torsdag 8. mars 2012

Mellommåltid




Timene mellom lunsj og middag kan fort bli mange for meg. Om kvelden vil jeg ofte bare ha et lett måltid, og innimellom passer ikke dagene og avtalene slik at det blir mulig med fullverdige måltider så ofte som jeg ønsker og trenger. Før ble det stort sett en sjokolade i farta, men nå har jeg funnet andre og bedre mellom-måltidsløsninger. Her er noe av det jeg tyr til, som ikke bare metter, men som gir meg de ekstra kreftene som trengs når det røyner på:

Forever Aloe2Go
Raskt og enkelt påfyll av næring for de siste timene av arbeidsdagen eller bilturen. 

Instant Miso-suppe gir et slitent hode ny optimisme. Perfekt før en stille arbeidsøkt utpå dagen. 

























Den enkleste gourmet-opplevelsen jeg kan tenke meg. Utsøkt lukt og smak! Og nydelig magefølelse <3 En håndfull metter godt, men det skjer lett at det blir mer enn én håndfull når posen først er åpen.








En ekte energibunt! Sesamfrø, banan og spirulina gir kraft og smak - og nye krefter.

tirsdag 6. mars 2012

Asparges-risotto (uten gluten og melk)

Jeg må bare si det: Århundrets beste investering er definitivt Thermomix, alt-i-ett-maskinen som blir brukt mange ganger pr dag. Risotto er en av de rettene som har kommet på menyen, fordi det plutselig er blitt superenkelt å lage. Se bare her:

Du trenger
en bunt grønne asparges
80 g usaltede cashewnøtter (eller parmesan for de som tåler melk)
1 løk
20+20 g (flytende) margarin (eller godt smør for de som tåler det)
40 g kaldpresset olivenolje
320 g risottoris (organisk brun risottoris fås kjøpt på iherb)
1 dl tørr hvitvin eller eplemost
9 dl vann
1 ss buljongpulver
1/2 ts salt
0,2 g safran

Forberedelser: Skrell en løk og brekk av den nederste, harde biten av en bunt asparges. (Disse kan du evt. spare til du lager kraft en gang.) Brekk eller skjær toppene av aspargesene og legg dem til side.

1) Vei 80 g usaltede akasjunøtter i miksebollen. Mal dem (10 sek, speed 8). Tøm nøttemelet over i en skål inntil videre.
2) 1 løk delt i fire, hakkes i miksebollen (3 sek, speed 5)
3) Tilsett 20 g margarin eller smør og 40 g kaldpresset olivenolje, og midt-delene av aspargesene. Varm (3 min/100 grader/baklengs/speed 1 - uten målekoppen i lokket). Et par sekunder i begynnelsen lar du hastigheten være på rundt 5, for å hakke aspargesbitene.
4) Ha i 320 g risottoris. Varm videre i (3 min/100 grader/baklengs/speed 1 - uten målekoppen).
5) Ha i 100 g tørr hvitvin (eller eplemost), kok i 1 min/100 grader/baklengs/speed 1)
6) Tilsett 900 g vann, 1 ss buljongpulver, 1/2 ts salt og 0,2 g safran. Sett på dampkurven med asparges i stedet for målebegeret. Kok risottoen (14-15 min/100 grader/baklengs/speed 1).
7) Tøm risottoen over i en serveringsbolle og rør inn aspargestoppene, malte akasjunøtter og 20 g margarin/smør. Server med en gang.

Denne porsjonen blir en stor middag og godt med rester når vi er fire til bords.

Oppskriften er vegetarisk, nydelig på "meat-free monday". Som en variasjon passer det perfekt med biter av kyllingfilet brunet på stekepanne med risottoen som tilbehør.

Har du ikke thermomix lager du selvsagt risottoen greit i en vanlig kasserolle med god bunn. Bare ikke gå fra den...

Janie youtubedame viser hvordan hun lager risotto på Thermomix.

Frøkjeks - eller knekkebrød uten mel

Mine unger liker ikke brød med frø. Har hørt at det gjelder fleres unger? Selv sliter jeg med at jeg er ganske treig i oppfattelsen. Mulig det gjelder flere mødre?

Saken er at jeg i alle år har vært grei og om ikke fjernet, så i hvert fall kvernet frøene før jeg har bakt. Endelig nå har jeg skjønt at for å få ungene til å spise frø, er det like lurt å fjerne brødet. Her er min ungdomsvennlige versjon av Renée Voltaires linfrøkjeks:

2 dl linfrø
1 dl chiafrø
2 dl sesamfrø
1 dl gresskarkjerner
bittelitt salt (et kryddermål eller bare litt mellom to fingre)
1 god teskje urtekrydderblanding med persille, rosmarin, oregano og koriander. (Regner med det duger med alt som minner om pizza - altså timian/oregano.)
6 dl vann
1 ss sitronsaft eller god eplesidereddik

Denne må godgjøre seg i kjøleskap noen timer, da blir det en klissete deig som jeg smører ut over to stekeplater. Vanligvis steker jeg kjeksene over natten på laveste temperatur (ca 45 grader) og med en gryteklut i stekeovnsdøra for at dampen skal slippe ut. Har jeg det travelt skrur jeg varmen litt opp og snur kjeksene når de er tørre oppå, da tørker det fort. Men forsiktig, for de feite frøene kan fort smake litt beiskt.

Supre både med pålegg og som matbrød, tilbehør til salat eller middag.
Frøkjeksene ligger foran, bak er det knekkebrød med mel.

Knekkebrød med GF mel

Verdens enkleste frokostbrød, finnes i utallige nett-delte varianter. Her er min, grov og glutenfri, og snillere mot fordøyelsen enn de fleste andre versjoner.

2 dl glutenfritt mel (f.eks. Schär Brot-Mix, Pamelas GF Bread-mix eller Semper grov mix)
2 dl jyttemel
Ingredienser - noe fra nærbutikken, noe fra iHerb.
Akkurat som det pleier å være.
2 dl sesamfrø
1 dl hirseflak
1 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl hel bokhvete
1 ts salt
7 dl vann
1 ss sitronjus



Jeg blander alt det tørre i en bolle før jeg tilsetter vann og rører til deigen er jevn. Bollen får stå kjølig minst 8 timer min før jeg stryker den ut over to stekeplater med bakepapir. Sitronen bryter ned antinæringsstoffer i frø og korn som ellers stresser tarmen og hemmer opptaket av mange gode næringsstoffer vi gjerne vil ha i oss. Derfor er det viktig at den får stå lenge, gjerne et helt døgn.

Det blir lettere å dele opp knekkebrødene etterpå dersom jeg tegner inndelingen på før steking, så det gjør jeg. Vil du ha penere firkanter kan du dele brødene med en pizzaskjærer når de er halvstekte.

Knekkebrød med mel bak, frøkjeks foran.
Stekes i ovn enten over natten på 100 grader, eller en times tid på 150 grader. Åpne stekeovnsdøra innimellom for å slippe ut damp. Tørketida kommer veldig an på hvor tykke knekkebrød jeg lager. De som trenger lenger tørketid får det. Enkelt og greit.



mandag 5. mars 2012

Tinkyada - vidunderlig god pasta

At pasta inneholder mye stivelse/karbohydrater har vel de fleste nå fått med seg. At glutenfri pasta vanligvis er enda verre enn den fine hvetepastaen, det visste du kanskje ikke?

I alle fall, pasta er godt og i motsetning til mye annet, så blir det spist. Så her serverer vi pasta til middag rett som det er. Guttene koker ofte pasta som de legger i matboksen sammen med pesto og gjerne kylling eller skinke.

Derfor er jeg, mor og ernæringsansvarlig, glad for at det finnes pasta som Tinyada sin. Uten gluten, men med smak og et næringsinnhold som er sjeldent i glutenfri pasta. Prisen er det heller ingenting å si på: Legger du fire poser pasta i en pakke kommer prisen med frakt på rundt 30 kr posen.

På iHerb finner du flere forskjellige varianter av Tinkyada-pasta.

Favorittene våre er
 Brun rispasta (makaroni)

og

Brun rispastaskruer med tomat- og spinatsmak (og farge)

 Anbefales!

søndag 4. mars 2012

Ovnspannekake


Denne serverte vi først på "pancake day" - eller feitetirsdag som det skulle være.

4 egg
7 1/2 dl havremelk (eller hjemmelaget nøttemelk)
3 dl glutenfritt mel, gjerne glutenfri havre eller en melmix 
(Jeg foretrekker Schär B eller Semper fin mix)
1 ss sitronsaft
1 pk bacon.

Ha mel i en bakebolle og tilsett egg, melk og sitronsaft. La røra stå og svelle lenge, helst opp mot et døgn.

Stek bacon i panne eller stekeovn til det er passe sprøtt.

Bland bacon i røra. Stekes i langpanne på 200 grader i minst en halvtime.

Ferdigkjøpt pålegg til brød

PÅLEGG - uten melk eller gluten, men med smak og næring.

Solsikkebasert smøremargarin uten herdet fett.
Mills kaviar blå.
Gilde Go`og Mager servelat. 
Helgø servelat (i ferskvaredisken).
Gilde Go`og Mager falukorv.
Hamburgerrygg.
Pålegg av kylling og kalkun, de rene variantene (ikke servelat el.l)
Syltetøy.
Sjokade, eller bedre: Duo chocoreale, biologisk sjokoladepålegg m/nøtter.
Peanøttsmør.
Makrell i tomat.
Banan.
Avocado.

Kokte egg.
Streich smøre"ost".
NY! Stabburet leverpostei (Som de kaller "Ovnsbakt, saftig og smøremyk")

Rundstykker

Varm
1 pk kokosmelk (a 400 ml) og 
1 dl vann til ca 40 grader. 
Rør inn 
2 ss fiberhusk, 
2 ss kokossukker 
1 pk gjær. La det stå i kasserollen noen minutter, blir en "herlig" grøt.

Bland sammen - i bakebollen til kjøkkenmaskinen - 
500 g Schär B,
1 ts salt og 
2 ts bakepulver.

Tilsett gjær-grøten,
60 g ghee eller kokosolje og 
2 egg

Bland alt godt i maskin, gjerne 10 min. Tilsett om nødvendig bittelitt jyttemjøl  så deigen blir fast nok til å trilles uten å klisse på fingrene.

Bak ut 12 emner og lett dem på bakebrett. Sett til heving i stekeovn med et ildfast fat med kokende vann stående på bunnen. Tar 15-25 min på den måten, de skal være godt hevet.

Skru opp varmen til 220 grader og stek til de er gyldne oppå og har skorpe under (10-12 min).

La de som ikke blir spist med en gang avkjøles under et kjøkkenhandkle. Del rundstykkene og frys ned til de skal brukes.

Thermomix framgangsmåte:
Vei opp og smelt 60 g ghee/kokosolje3 min/50 C/ ht2.

Ha oppi 1 pk kokosmelk (400 g), 1 dl vann, 2 ss fiberhusk, 2 ss kokossukker og 1 pk gjær, og bland dette i 5 min/37 C/ht 1.

Tilsett 500 g mel (Schär B eller Semper fin mix), 2 ts bakepulver og 2 egg. Elt i 3 min/låst lokk/elteknapp.

Bak deigen ut og stek som ovenfor.

Oppskriften er en bearbeidelse av lussekattene til "Blogg om mat uten melk, gluten og for det meste uten sukker".

Smoothie med kakao-touch

Du trenger for eksempel
1/2 banan (gjerne frossen)
1 dl bringebær (gjerne frosne)
1 dl blåbær (gjerne frosne)
1/2 avocado
1 ss hampfrø
1 ts mesquite
1 ss kakaopulver
4 dl vann


Alt moses fint i en kraftig blender. Strø gjerne over litt kokosflak eller noe annet som er godt å tygge på.

Denne smoothien metter godt fordi den inneholder en god del fett og fiber, i tillegg til vitaminer og antioksidanter. Kan serveres både som et måltid og mellom måltider.

torsdag 1. mars 2012

Det beste fra Namaste

Et sårt savnet innslag i kjøkkenskapet er mel- og kakemiksene fra Namaste. De gikk an å kjøpe i Norge en kort peride, og har siden vært etterlengtet. Alt er gluten- og melkefritt.

iHerb har blitt redningen også her. Mine (og ungenes) "top three":

"Say Cheez" - pastaskruer med ostesaus. Uten ost, med smak.

"Muffin Mix" - muffins uten gluten, melk og sukker. Og nesten uten smak, men da er det jo bare å ta i det man vil ha.

 "Spice Cake Mix" - Vidunderlig base for krydderkake eller gulrotkake. Ikke flere tørre glutenfrie formkaker til ettermiddagskaffen nå, nei.

Og vi kjøper brownies, tacopasta, sjokoladekake.


Pass på at hver handlekurv ikke overstiger 1.8 kg eller Nkr 200, så gjør du en lettvint og billig handel.