mandag 9. juli 2012

Jordbærsalsa

Joda, det aller beste er jordbær med fløte. Heldige de som tåler det.
Nå midt i sesongen er det imidlertid godt for noen hver med litt variasjon. Jordbær er overraskende godt sammen med syrlige smaker, og denne marinaden er så god at du ikke vil invitere naboene over på kaffe - du vil heller ha resten til kvelds...

1 liter romtempererte jordbær delt i biter
2 ss balsamico-eddik (både vanlig og creme kan brukes)
2 ss god honning
1 ts sitronsaft
4-6 blader fersk basilikum, og gjerne noen topper til pynt

Bland balsamico, honning og sitronsaft godt sammen. Hakk basilikumen og dryss den over jordbærene. Tøm marinaden over, og bland forsiktig. La det hele stå i minst et par timer for å trekke inn.

Server med en kule god vanlijeis eller en skje pisket kokosmelk (bare det hvite) søtet etter smak og behag.

Glutenfrie polarbrød

Etter mange år med glutenfri brødbakst, synes jeg fortsatt det er vanskelig å få til deiger som både er næringsrike og smakfulle. Disse "polarbrød"-inspirerte brødene er i særklasse sunne og gode, og ikke minst mye lettere å fordøye enn vanlig bakst.

Trikset er å la melet ligge i syrlig miljø, slik at en del av de tungt fordøyelige stoffene brytes ned allerede i bakeprosessen.

Nederst finner du link til bloggen Fra jord til bord, der du som er interessert kan lese mer om syrning av korn og frø (massevis av linker i kommentarfeltet).

Dag 1:
100 g kokosolje eller melkefri margarin
100 g gl. fritt havremel
150 g teff mel
200 g jyttemjøl
2 ss fibrex
550 g gl. fri melblanding
1/2 ts salt (uten antiklumpemiddel)
7 dl vann
saften av en halv sitron

Bland sammen alt det tørre. Rør inn vann og sitronsaft til det ikke er melklumper igjen. La deigen stå i minst 7 timer. 

Dag 2:
1 dl vann
25 g gjær
2 ss honning
1 egg

Varm en desiliter vann til 37 grader. Rør inn gjær, honning og husk. Rør dette inn i deigen fra i går, og la den heve en times tid.

Legg deigen over på stekebrett med to skjeer. Størrelsen er en smakssak. La de etterheve 15-20 min, og prikk brødene med en gaffel. Stek midt i ovnen på 160 grader, 8 - 10 minutt.

http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/mini-polarbrd-perfekt-til-matboksen.html