fredag 28. september 2012

Grønnsaksuppe

Grønnsaksuppe med tradisjonelle grønnsaker og enkle, gode smaker, kokt i smakfull og næringsrik kraft. Det enkle er ofte det beste.

1 l kraft/vann
2 gulrøtter
150 g kålrabi
100 g sellerirot
1/2 lite blomkålhode
1 liten purreløk
litt salt og pepper
1 kyllingfilet
evt. litt persille

Gjør det så enkelt som mulig:
Kok opp kraften. Del grønnsakene i små biter og kok dem i 8-10 minutt. Skjær kyllingen i biter og legg dem i den varme suppa. La det simre (nesten-koke) 3-4 minutt til kyllingen er gjennomkokt. Smak til å med salt og pepper. Dryss over litt klippet persille og server.

glutenfrie frøleiver/wraps

Utrolig herlige frø-leiver (eller "wraps", som det heter på nynorsk). Ikke bare er de uten glutenholdig korn, de er faktisk helt uten korn, laget med en blanding av bare frø.


65 g bokhvete
80 g quinoa
40 g chia
300 g vann 
1 ts kokos- eller eplesidereddik



Bland alt og sett det til side mellom 8 og 24 timer.
Del deigen i tre og stryk hver del ut til en tynn sirkel på en stekeplate. Stek på 160 grader i ca 7 min, ta leiven ut av ovnen og snu den, før du steker videre i nye 5-6 min.
Fyll leiven med saus, grønnsaker og andre godsaker du liker. Brett sammen og nyt måltidet. Hvis du vil skåre billige mamma- eller pappapoeng, kan du jo legge en i matboksen. Det blir aldri feil.


Strykes utover til tykkelsen er som en tykk pannekake.

Ferdig stekt

Nok en oppskrift fra quirkycooking.blogspot.com. Thanks!


lørdag 22. september 2012

Hverdagsmelk (uten melk)

Her er min absolutte favoritt nøtte-/frømelk, basert på bløtlagte mandler og risgryn. Lett å lage, billig, herlig konsistens og veldig god på smak. Jeg lager den i thermomix, og kan ikke annet en å anbefale deg å få en. Det blir lite eller ingenting igjen av nøttene, men om du siler melken til slutt kan du få en liten rest. Den slenger jeg som regel bare oppi knekkebrøddeigen eller om jeg har annen bakst på gang.

Vei opp
40 g ris og
50 g mandler.
Bløtlegg dem i 1/2 l vann tilsatt
1 ss sitronsaft

La det stå minst 8, gjerne 24 timer.

Ha 500 g vann i thermomix og tilsett ris/mandler/vann. Kjør blandingen på hastighet 9 i 2 minutt.
Tilsett 1 ss kokosolje,
enten 1/2 banan, 1 daddel eller 1 ss honning, for smakens skyld, og til slutt
1 klype salt.
Still inn på 60 grader og kjør i 6 minutt på hastighet 4.

Kjør melken 40 sekund på hastighet 8.
Tøm den over i en beholder, og sett kaldt. Holder seg et par dager i kjøleskap, noe lenger om den skal brukes i matlaging. Vendes før bruk.

Oppskriften er oversatt fra http://quirkycooking.blogspot.no/2009/06/rice-almond-milk.html

fredag 14. september 2012

Chia-pudding - eller lykkefrokost

Jeg blir så glad når jeg spiser chia-pudding til frokost. Merkelig følelse, men unektelig ganske herlig.

Chiafrø ligner en mini-versjon av linfrø, og blir også litt puddingaktige når de ligger i bløt. Det utnyttes i denne grøtgreia som ser uggen ut, men smaker vidunderlig og altså gjør godt for mye.

Jeg blander på slump, men sånn cirka

1,5 dl mandelmelk
2 ss chiafrø
Litt god smak og ekstra energi, for eksempel
1/2 ts kakao
1/2 ts maca
litt vaniljepulver

Dette visper jeg sammen rett i en serveringsskål og lar det stå i kjøleskapet over natta. Om morgenen rører jeg rundt et par ganger og legger på noe godt fra skapene. Aller best liker jeg blåbær, bananskiver, noen macadamnøtter og en dæsj mandelmelk. Yummi! Så lett å spise selv på trøtte høstmorgener!

onsdag 5. september 2012

Fargerik fiskemiddag

Denne superenkle fiskeformen er i kategorien sent-hjem-må-handle-skal-rekke-noe-etter-middag. Fra jeg gikk inn i butikken tok det mindre enn en time før middagen var serveringsklar. Og den er altså laget fra bunnen, av de billigste september-grønnsakene.

Jeg har brukt

litt kokosolje
1 kg renskåret fiskefilet i serveringsstykker
2 appelsiner

1/2 l vann
1 blomkålhode
1/2 ss buljong, evt. annet krydder du liker sammen med ris

2 gulrøtter
2 vårløk
1 broccoli


Sett ovnen på 180 grader. Smør ei lita langpanne eller stor ildfast form. Legg fiskestykkene i forma. Klem saften ut av en appelsin og hell den over fisken. Skjær den andre appelsinene i båter og legg dem mellom fiskestykkene. Sett forma i ovnen, og la den stå 15-20 min til fisken er gjennomkokt.

Imens:
Del blomkålhodet i store buketter. Hakk det i thermomix eller food processor til bitene er på størrelse med riskorn (TM: 2 sek på hastighet 6).

Skjær gulrøttene i strimler, vårløken i ringer og del broccolien i små buketter. Ha 500 g vann i TM. Tøm "blomkål-risen" over i silekurven, strø over buljong/krydder etter smak, og sett den på plass i kokebollen. Ta på lokket, og den største varoma-kurven. Legg de kuttede grønnsakene oppi kurven og legg på plastlokket.

Tast inn 15 min/Varoma/vispehastighet. La maskinen ordne seg selv mens du passer fisken. Når grønnsakene er ferdige legger du dem over i fiskeforma, og vips har du middag til 5.

Har du stående litt persille, timian eller andre krydderurter, kan du jo alltids drysse over litt grønt rett før du setter maten på bordet.