mandag 11. februar 2013

Jordbærkrem med hemmeligheter

Etter å ha blitt lurt noen ganger har de ellers så høflige guttene mine laget en sikkerhetsrutine når jeg presenterer noe nytt.
1. "Ok, mamma, vær helt ærlig nå. Inneholder det dadler?"
2. "Hva med avokado? Er det avokado i dette??"

De får ikke vite noe før de har smakt - og dumme som de er, innrømmet at det var godt. Men ja, det inneholder definitivt avokado og ikke så rent få dadler. Og heldigvis for det, så kan de kose seg (når de er ferdige med protestene) og samtidig fylle på med mye godt fett, kalium og magnesium, B- og C-vitaminer i tillegg til nyttige antioksidanter. Forresten er det greit at de ikke spiser så veldig mye, for da blir det mer på meg :)

1 1/2 dl dadler uten stein (snitt dadlene og ta ut steinen)
1 1/2 dl vann til bløtlegging

Bløtlegg dadlene noen timer før de skal brukes, så får du ikke så mye klumper i kremen.
Trykk dadlene litt sammen så vannet dekker.

I miksebollen blandes
dadlene og bløtleggingsvannet
2 modne, men ikke overmodne avokado
350 g jordbær (friske eller frosne)
30 sek/ht 9. Skrap ned fra kantene og lokket og la det gå videre 20 sek/ ht 9. Server med en gang, eller frys ned til senere.

lørdag 9. februar 2013

Skillingsboller / kanelsnurrer

Klassisk eksempel på kjært barn med mange navn. "Kanel i svingen" heter de blant ungene her i byen. Jeg snakker ikke så mye, jeg spiser dem heller. Nybakte hva-du-nå-kaller-det er best av alt.

Lag deigen slik:
Smelt 60 g ghee eller rå kokosolje på svak varme. I thermomix 2 min/50C/visp.
Bland fettet sammen med
1 pk kokosmelk (400 g)
1 dl vann eller melk du tåler (gjerne hjemmelaget ris- og mandelmelk)
2 ss fiberhusk
4 ss kokossukker, whole cane sugar eller rårørssukker
1 pk gjær (helst fersk)
Varm væsken fingervarm og rør inn det andre. La det stå noen minutt.
I thermomix har du alt i miksebollen og lar den gå 5 min/37C/visp

Tilsett resten av ingrediensene:
500 g glutenfritt mel. Jeg foretrekker Schär mixB eller Semper fin mix.
3-4 ts kardemomme
2 ts bakepulver
2 egg
Bland det godt og la det gå i kjøkkenmaskin med eltekrok ca 10 min, eller thermomix 3 min/låst lokk/eltefunksjon. Deigen skal ikke forheve.


Grunnoppskriften er den sammen som jeg bruker til boller, lussekatter og egentlig rundstykker også. For å forme skillingsboller drysser jeg bittelitt mel på benken og kjevlet, lager et rektangel med ca. 1/2 cm tykk deig. På den den ene langsiden pensler jeg med vann, resten av rektangelet ringler jeg over enten et par ss smeltet ghee eller kokosolje. Oppå der drysser jeg et godt lag med kanel og litt kokossukker, og så ruller jeg sammen slik at den langsiden med vann limer rullen sammen. Det bli ca. 20 boller, som godt kan stekes i store muffinsformer. Men siden det er februar, har jeg gjort en liten Valentines twist  denne gangen. Søte <3

Legg bollene på to stekebrett og la dem heve godt, gjerne en time der det er lunt. Pensle med vann eller egg og stek dem litt forsiktig på 160 grader i 20-25 minutt. De skal ha lys brun farge oppå.

De som ikke spises samme dag bør fryses når de er kalde og varmes lett i stekeovn (100 - 150 grader) før servering.








Yin og yang iskrem

Denne superkjappe iskremen er herlig balansert med søtt og salt, glatt og sprøtt, kaldt og varmt. Finfin kveldsmat etter trening. Banan inneholder søvndyssende melatonin, og er sammen med nøttene effektiv som restituering. Den passer dessuten fint til frokost eller lunsj, til vinterkaffen eller ute i sommervarmen. En sann klassiker.

Du kommer til å lage denne om igjen. I hvert fall hvis du har en thermomix og kan gjøre alt klart på mindre enn 5 minutt. Frys gjerne ned billige, overmodne bananer i porsjonsposer - skrell og del dem i biter først, bare.


Start med sausen. Ha i miksebollen
- 100 g whole cane sugar eller rå lønnesirup
- 100 g kokoskrem (det hvite av kokosmelken)
- 2 ts vaniljeekstrakt eller 1 ts vaniljepulver
- 1 klype uraffinert salt
Smelt sausen - 3 min/100 C/ ht 2.

Tøm sausen over i en liten mugge og sett den til side så lenge. Du trenger ikke vaske miksebollen.

Så er det klart for å lage is. Ha i miksebollen:
- 450 g frosne bananer i biter
- 2 handfuller makadamnøtter 
(eller andre milde nøtter, som pekan- eller valnøtter) Mengden er en smakssak, det går fint med både mindre og mer
- en god dæsj av sausen, men mindre enn halvparten
Miks i 30 sek/ht 9. Skrap ned fra sidene med slikkepotten, og miks videre 5-6 sekunder.

Isen smelter ganske fort, så server den med en gang. Legg over noen ekstra nøtter og ringle over saus. Liker du det litt saltere er det også godt med et dryss finkornet salt på toppen.

Hentet fra en av mine absolutte favorittblogger: http://quirkycooking.blogspot.no/