mandag 9. juli 2012

Glutenfrie polarbrød

Etter mange år med glutenfri brødbakst, synes jeg fortsatt det er vanskelig å få til deiger som både er næringsrike og smakfulle. Disse "polarbrød"-inspirerte brødene er i særklasse sunne og gode, og ikke minst mye lettere å fordøye enn vanlig bakst.

Trikset er å la melet ligge i syrlig miljø, slik at en del av de tungt fordøyelige stoffene brytes ned allerede i bakeprosessen.

Nederst finner du link til bloggen Fra jord til bord, der du som er interessert kan lese mer om syrning av korn og frø (massevis av linker i kommentarfeltet).

Dag 1:
100 g kokosolje eller melkefri margarin
100 g gl. fritt havremel
150 g teff mel
200 g jyttemjøl
2 ss fibrex
550 g gl. fri melblanding
1/2 ts salt (uten antiklumpemiddel)
7 dl vann
saften av en halv sitron

Bland sammen alt det tørre. Rør inn vann og sitronsaft til det ikke er melklumper igjen. La deigen stå i minst 7 timer. 

Dag 2:
1 dl vann
25 g gjær
2 ss honning
1 egg

Varm en desiliter vann til 37 grader. Rør inn gjær, honning og husk. Rør dette inn i deigen fra i går, og la den heve en times tid.

Legg deigen over på stekebrett med to skjeer. Størrelsen er en smakssak. La de etterheve 15-20 min, og prikk brødene med en gaffel. Stek midt i ovnen på 160 grader, 8 - 10 minutt.

http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/mini-polarbrd-perfekt-til-matboksen.html

4 kommentarer:

 1. Spennende! Prøvde meg på polarbrød jeg også, men det ble ikke så vellykket. Fant oppskriften på en Toro-pose.De ble harde og lite luftige.

  SvarSlett
 2. Smaken er faktisk veldig god, de er saftige og skorpefrie (som ungene her mener er et stort pluss).

  For meg er det mest spennende å se om bløtlagte frø og korn kan hjelpe på en nokså tander tarmhelse, tross alle årene på diett. Virker logisk, i hvert fall.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det du sier der er grusomt logisk ja :-) Bort med antinæringsstoffene så har du tatt bort det tarmene kan reagere på. Har du skjør tarmhelse ville jeg enten tatt bort fiberhusken(fiber stresser tarmen) fra oppskriften eller bløtlagt den sammen med det andre, og ikke minst- bort med den melkefrie margarinen(planteoljer som denne trigger betennelsestilstander i kroppen) og bruk enten klarnet smør eller kokosolje. Bare umiddelbare tips som poppet opp etter å ha sett på din vri av mini-polarbrød :) God tarmbedring ;-)

   Slett
  2. Thank you! Tror jeg heller fjerner husken enn å bløtlegge den, er redd det blir en veeeldig fast deig om husken blir med fra begynnelsen. Klarnet smør tør jeg ikke (ennå?), men kokosolje blir fin-fint :)

   Ang. melkefri margarin så er jo det så mangt. Stor forskjell på f.eks. Melange, Nutana og Milda (fra Sverige). Hvilke oljer trigger betennelse?

   Slett