lørdag 9. februar 2013

Skillingsboller / kanelsnurrer

Klassisk eksempel på kjært barn med mange navn. "Kanel i svingen" heter de blant ungene her i byen. Jeg snakker ikke så mye, jeg spiser dem heller. Nybakte hva-du-nå-kaller-det er best av alt.

Lag deigen slik:
Smelt 60 g ghee eller rå kokosolje på svak varme. I thermomix 2 min/50C/visp.
Bland fettet sammen med
1 pk kokosmelk (400 g)
1 dl vann eller melk du tåler (gjerne hjemmelaget ris- og mandelmelk)
2 ss fiberhusk
4 ss kokossukker, whole cane sugar eller rårørssukker
1 pk gjær (helst fersk)
Varm væsken fingervarm og rør inn det andre. La det stå noen minutt.
I thermomix har du alt i miksebollen og lar den gå 5 min/37C/visp

Tilsett resten av ingrediensene:
500 g glutenfritt mel. Jeg foretrekker Schär mixB eller Semper fin mix.
3-4 ts kardemomme
2 ts bakepulver
2 egg
Bland det godt og la det gå i kjøkkenmaskin med eltekrok ca 10 min, eller thermomix 3 min/låst lokk/eltefunksjon. Deigen skal ikke forheve.


Grunnoppskriften er den sammen som jeg bruker til boller, lussekatter og egentlig rundstykker også. For å forme skillingsboller drysser jeg bittelitt mel på benken og kjevlet, lager et rektangel med ca. 1/2 cm tykk deig. På den den ene langsiden pensler jeg med vann, resten av rektangelet ringler jeg over enten et par ss smeltet ghee eller kokosolje. Oppå der drysser jeg et godt lag med kanel og litt kokossukker, og så ruller jeg sammen slik at den langsiden med vann limer rullen sammen. Det bli ca. 20 boller, som godt kan stekes i store muffinsformer. Men siden det er februar, har jeg gjort en liten Valentines twist  denne gangen. Søte <3

Legg bollene på to stekebrett og la dem heve godt, gjerne en time der det er lunt. Pensle med vann eller egg og stek dem litt forsiktig på 160 grader i 20-25 minutt. De skal ha lys brun farge oppå.

De som ikke spises samme dag bør fryses når de er kalde og varmes lett i stekeovn (100 - 150 grader) før servering.
4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hyggelig! Ungene sier de smaker nydelig også. For søtmonser er de kanskje litt lite søte, men det er jo lett å justere, eller hur ;)

   Slett
 2. Disse skal jeg bake i helgen :-) Ser skikkelig gode ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig! Jeg er fornøyd med dem, håper du blir det også :) Behandle dem pent, bare. De blir flate hvis du er for streng ;)

   Slett