lørdag 25. august 2012

Fromasjkake - uten melk og mel

I festkaker tillater jeg meg å bruke ingredienser som ikke nødvendigvis er optimal ernæring. Eggedosis gir fabelaktig konsistens i kaker, og sukkeret får mindre skadeeffekt når det spises sammen med gode proteiner og fett fra eggene.
Kokoskremen blir bare bedre av å stå, så denne kan du uten problem lage ferdig og sette i kjøleskapet et par dager før festen.

Bunn:
4 egg
4 ss sukker eller sukrin/erythritol
330 g hasselnøtter og/eller mandler
2 ts bakepulver


Sett ovnen på 160 grader.
Mal nøttene fint i en blender. Pisk eggedosis av egg og sukker/sukrin. Bland bakepulver ned i nøttene, og vend nøttemelet ned i eggedosisen. Stekes i en 24 cm springform ca. 30 min. Avkjøl på kakerist.


Fromasj:
6 plater gelatin
4 egg
4 ss sukker eller sukrin/erythritol
1 boks (400g) kokosmelk
1/2 ts vanlijepulver
1/2 dl vann
1/2 l frosne bær med mye smak (eks: blåbær, boysenbær, bjørnebær)

mørk sjokolade eller friske bær til pynt

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Pisk eggedosis av egg og sukker/sukrin. I en annen bolle, pisk opp det hvite fra kokosmelken med vaniljepulver. Vend kokoskremen inn i eggedosisen. Kok opp 1/2 dl vann og rør gelatinen ut i varmt vann til den er oppløst. Tøm gelatinen i kremen i en tynn stråle mens du rører, for å unngå gelatinklumper i fromasjen. Vend inn bærene med en slikkepott og tøm blandingen over kakebunnen.

Sett kaka kaldt et par timer eller fram til servering. Legg på friske bær eller riv litt mørk sjokolade over kaka til pynt.

5 kommentarer:

 1. Det var ikke akkurat så veldig mye sukker i kaka da, så synes du bare skal ha god samvittighet jeg :). Skal prøves ved en passende anledning, må bare ha litt flere enn 2 å servere den til først.
  Prøvd kokossukker? Skal være en bra erstatning til sukker, uten at du får den rare smaken fra sukrin, samt den litt ubehagelig effekten på magen - litt lakserende ;), men likevel mindre effekt på blodsukkeret.

  SvarSlett
 2. Hehe, det med samvittigheten var nok å ta litt sterkt i. Jeg varierer og eksperimenterer ganske mye med søtning, og kokossukker er definitivt høyt på lista med sin gode smak. Bruker uraffinerte produkter i det aller meste. Noen ganger liker jeg bare at det er hvitt for utseendet, og eggedosis er vanskelig med uraffinert sukker. Derfor blir det noen ganger sukker eller sukrin, men da som nevnt sammen med fett og proteiner heller enn karbohydrater.

  Kjekt at du vil prøve kaka! Smaksfavoritten min er nok med blåbær, gjerne i blanding med andre bær. Blåbær smaker nydelig sammen med kokos.

  SvarSlett
 3. Jeg forsøkte å lage denne kaken nå i kveld. Når jeg pisket kokoskremen (forstod det slik at jeg kun skulle bruke den tykke delen i kokosmelkboksen) ble det ganske tykt, slik at det var umulig å vende det inn i eggedosisen. Måtte bruke mikseren og håper det gikk bra, selv om kanskje eggedosisen ble mindre luftig. Skal servere på en nærmiljøkafe i morgen - spent på mottakelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg opplever også at det er stor forskjell på kokosmelk, også fra samme merke. Jeg ville gjort akkurat det samme som deg, tenker dette går helt fint :) Hvilke bær brukte du? Håper kaka slår an!

   Slett
 4. Hei!

  Det gikk bra med fyllet - jeg brukte blåbær i. Bunnen ble litt høy i forhold til fyllet, synes jeg. Ser annerledes ut på bildet, hos meg var minst halvparten av kaka bunn. Jeg kunne også tenke meg en seigere bunn. Kanskje jeg ikke skal piske eggedosisen så godt, og også steke litt mindre. Jeg bruker normalt sukrin eller annen alternativ søtning, men denne gangen gikk jeg for sukker fordi jeg ønsket en mest mulig normal kake. Og den ble borte, så den falt i smak og jeg skal garantert lage den igjen.

  SvarSlett