søndag 30. desember 2012

"Stekt" ris i thermomix

Quick-fix lunsj eller middag!  Stekt ris liker alle i vår familie, og kjøkkensjefen ser absolutt fordelene: Billig (restemat), fleksibel (restemat, jeg sa jo det) og ikke minst - den lager seg nesten selv. I thermomix blir ikke retten stekt, bare dampet. Det betyr at næringsstoffene bevares bedre, og jeg unngår å bruke planteoljer som tåler varme dårlig uten å bli helseskadelig. Bare fordeler altså, ikke så rart da at dette er den retten jeg oftest har i Thermomixen.





Du trenger:
400 g bashmatiris
400 g kokosmelk
500 g vann
ca 200 g kyllingkjøtt eller fisk (bruk gjerne rester)
ca 500 g grønnsaker, fritt valgt (bruk gjerne rester, evt. en pose broccoliblanding)
2-3 egg
saus etter smak, for eksempel "sweet'n sour chili sauce"

Start med å veie opp 400 g ris i silekurven. Skyll risen i kaldt vann.

Ha 400 g kokosmelk (en vanlig boks) og 500 g vann i miksebollen, og sett silekurven med risen tilbake på plass.


Start thermomix (20 min - Varoma - hastighet 4) og sett varomakurven med lokk oppå (uten målebegeret.)


Imens den varmer vannet, kutter du det du vil ha oppi. Legg oppi Varomakurven etter hvert som du skjærer, slik at kjøttet/fisken får lengst tid, mens de myke grønnsakene får kortest. Da blir alt ferdig samtidig. Ha lokket på når du arbeider, bare løft det av for å fylle på.


Kutt opp kylling eller fisk i terninger, mellom 100 og 200 gram er passe mengde. Legg bitene i bunnen av Varomakurven. Skjær grønnsaker i terninger 400 - 600 g alt ettersom. Bruk det du har til overs, eller det du liker best. Begynn med rotgrønnsaker; gulrot, kålrot, sellerirot. Fortsett med mykere grønnsaker som løk, purreløk, selleri, erter og mais. Dryss evt. over rester av kjøttpålegg, bacon og/eller cashewnøtter.


Visp lett sammen 2-3 egg. Fukt et bakepapir og legg det i toppkurven til varoma. Hell eggene oppi og plasser kurven oppå Varomakurven, med lokket på toppen. La eggene dampe med ca. de siste fem minuttene.

Når tiden er gått, sjekk at alt er ferdig. Sett evt. på mer tid om det trengs.

Plasser Varomakurven oppå lokket slik at det som drypper ned ikke havner på benken. Bruk slikkepotten (festehaken) til å løfte siktekurven med ris ut av miksebollen, og tøm risen over grønnsakene og kjøttet i Varomakurven. Skjær omeletten på kryss og tvers og tøm bitene over risen. Ha over litt saus, og bland det hele lett med slikkepotten.

Server i Varomakurven, med litt ekstra saus ved siden av for de som liker det.







søndag 9. desember 2012

Julehandel

Søndagskvelds-shoppingrunde, det er iHerb, det.

Har satt sammen den ultimate julekurven. Alt det jeg trenger til julekos, for akkurat 1.8 kg (vektgrensen for billigste frakt) og noe over 33 dollar. OBS! Dollarkursen varierer, sjekk den før du bestiller for over 30 dollar. I disse dager er NKR sterk, så da kan vi handle mer. Her er handlelista:

Paranøtter 


Kokossukker

Kanel

Fiken 

Aprikoser



Ah, det skal bli godt. Ristede paranøtter er bedre enn det meste. Bare lukten av nyåpnet pose med økologiske aprikoser kan måle seg med en sånn smaksopplevelse. Men det lukter godt! Kokossukker er gyldent og litt karamellaktig. Nydelig i te og bakst, og ikke minst på grøt. Og fiken, det er jo julen i et nøtteskall, eller hur?

Julegeiter


Her i Rogaland bakes det julegeiter til jul. Det er søte, halvgrove rundstykker som aller helst serveres med smør og brunost. Vi synes de passer like godt til skikkelig salt pålegg, og det er de mykeste, saftigste rundstykkene du kan tenke deg.

De lages tradisjonelt med mye mørk sirup. Rapadura og lønnsirup gjør definitivt nytten, både for smak og farge.

Navnet? De klippes i endene så de ligner klover. Hva kom først, formen eller navnet?

Du trenger:
80 g kokosfett eller ghee
1 boks kokosmelk
1 dl melk, for eksempel mandel-og rismelk eller kokosvann (det du får til overs når du åpner en kokosmelkboks og bare skal ha det hvite)
100 g rapadura
50 g lønnesirup
1 pk gjær
2 ss fiberhusk

500 g semper fin eller grov mix
200 g glutenfritt havremel (eller jyttemjøl)
2 toppede ts bakepulver uten gluten og aluminium
1 ts salt
2 egg

1 egg til pensling

Gjærdeig i Thermomix:
Smelt fettet på 50 grader. (Still inn på 50 grader, 2-4 minutt og visp. Følg med når det er smeltet, det tar ulik tid avhenging av type fett, temperatur og størrelse på bitene.)

Ha i væske, søting, gjær og fiberhusk. La maskinen gå 5 min på 37 grader på hastighet 1. (Visp opp et par sekunder på hastighet 3 så alt blir blandet.)

Tilsett mel, bakepulver, salt og egg. Miks i 5 minutt med eltefunksjon (låst lokk + trykk på korn-knappen).

Ha deigen ut på melet bakebord, og elt den som en vanlig gjærdeig til den ikke klistrer på fingrene. Del i 16 stykker og form avlange rundstykker. Trykk dem litt flate og klipp et hakk i hver ende.

Sett til heving en time på et lunt sted.

Stek 10-12 min. på 220 grader.

"I love your blog"

Oppmerksomhet og gode ord er sjelden feil. I bloggverden er det et fint fellesskap med mye støtte bloggere mellom. I dag nyter jeg å ha fått en fin oppmerksomhet. Stas!

En av mine ofte refererte kilder er bloggen "Mat uten melk, gluten og nesten uten sukker", der matoppskriftene utmerker seg med å smake veldig godt. At jeg har fått en oppmuntring fra Fragola som skriver den bloggen, er omtrent som å få offentlig ros av Mette-Marit eller noen. Tusen takk!

Her skal du da - i tråd med oppdraget - få tips om fem blogger jeg har stor glede av.

Pål Jåbekk, en kjøtteters bekjennelser - Det er i ferd med å bli godt dokumentert at vi spiser oss syke i all vår rikdom og travelhet. Jåbekk skriver særdeles forståelig, og samtidig med autoritet, om noen av de viktigste grunnene til det. På kjøpet får du gode tips til enkle kostgrep for bedre helse. Les, tenk og bli klok - og frisk.

Snadder uten gluten - Vi bor i samme by, men har aldri klart å møtes. Jeg venter bare på kurs i baking av surdeigsbrød som Lene har lovet å holde etter jul, og gleder meg både til kurset og til å treffe en dame som har mye å lære meg.

Det jeg etter hvert kan, og har fått enorm forkjærlighet for, er å bruke thermomix til å lage mat. God mat, enkel mat, avansert mat, hverdagsmat, sunn mat, flott mat. Fisk, potetmos, kaker, gjærdeig, råkost, smør på noen minutt(!). Den maler nøtter og korn til mel og evt. melk, lager youghurt, koker ris - og mye, mye mer. Etter tolv år med gluten- og melkefri husholdning har denne maskinen revolusjonert matlagingen min. Jeg elsker den! Og jeg skaffer den ;) Thermomix-bloggen har få, men veldig gode oppskrifter på en del av det forskjellige du lager lettere med den enn tradisjonelle redskaper. Gode bilder og greie forklaringer, ta kontakt med meg om du vil vite mer.

Sånn. Nok mat. Livet er mer, selv om dette er en oppskriftsblogg, så er det nå sånn at vi spiser for å leve - ikke motsatt. Kirsti er ei underfundig dame jeg ble kjent med for veldig lenge siden, da vi var unge, livet var langt og verden var stor. Hun skriver herlig og finurlig på bloggen "Livet, døden, kjærligheten og bamsemums" om de små tingene som gjør at hverdagen er verdt å få med seg. Sånn som bamsemums. (Jeg bør kanskje teste om det går an å lage helsegod versjon?)

And finally: Mella og Malla - Stiligste bloggnavnet jeg vet om. Lage-blogg (tenk foratte jeg til og med liker sånt!) med mange fine ting å se på eller til og med bli inspirert av, og en vakker blogg med nydelige fotografier. Jeg fant bloggen fordi vi har felles kjente, tenker at den er verdt mange flere besøkende, så stikk dit.



Med bloggprisen følger disse oppgavene:
1) Takke og linke til bloggeren man har fått awarden fra.
2) Gi utmerkelsen videre til fem blogger og gjøre dem oppmerksom på det.
3) Kopiere post it lappen og sette den på bloggen.
Det skal sendes til kanskje en ny blogg eller en blogg som ikke har så mange følgere ennå.





mandag 3. desember 2012

Fransk eplekake

Denne kakelignende desserten er fabelaktig god på smak, enkel å lage og lett å variere. Den kan stekes i hvilken liten form som helst, men unngå springformer siden de lekker i bunnen. Det blir ganske mye saft når eplene står i ovnen.

 ca. 10 epler
2 ss sukker eller annen naturlig søtning. Selv foretrekker jeg uraffinert sukker.
en handfull rosiner
finraspet skall av 1/2 økologisk sitron 
dryss av muskat og kardemomme
2 ss ghee (bruk godt smør hvis du tåler melk)

Rasp av det gule skallet på sitronen. Vask (eller skrell hvis du gidder) eplene godt, hul ut kjernehuset og skjær dem i tynne skiver. Legg skivene i ei kakeform eller ildfast form og dryss over rosiner, sukker, krydder og sitronskall mellom lagene litt her og der. Fyll kakeformen godt opp med epler, de synker ganske mye sammen i ovnen. På toppen legger du klatter av ghee (klaret smør).
Halvferdig


Stek i ovnen på 160 grader i ca. tre timer. Etter en times tid legger du over et bakepapir for å skåne overflaten slik at det ikke blir skorpe.

Server kaka lunken, gjerne med god vaniljeis eller råkrem.


Bonus:
Jeg lager råkrem av 1 eller 2 egg og litt sukker (gjerne sukrin) som vispes til eggedosis. I en annen bolle visper jeg 1 pk havrefløte. Når den er luftig blander jeg den godt med eggedosisen. Vips. Der har du råkrem. Beste som finnes.


lørdag 1. desember 2012

Lussekatter

De som har bakt boller eller rundstykker etter oppskriftene her, vil kjenne seg igjen når de leser denne oppskriften. Utgangspunktet var at jeg fant denne oppskriften på lussekatter i fjor, og fordi det var en fantastisk deig har jeg brukt den på all gjærbakst siden.
Lillebrors hjemmebakte lussekatter, eller S'er som dette egentlig er.
I thermomix blir rekkefølgen litt annerledes, og noen småting endrer jeg til min smak og mitt behag. Det håper jeg du også gjør. Du kan helt fint bruke innholdet fra denne oppskriften og lage gjærdeigen som du pleier.




1 boks (400 g) kokosmelk
1 dl mandel- og rismelk (eller annen melk du tåler)

1 pk gjær
2 ss fiberhusk
4 ts kardemomme
0,5 g safran
3 ss whole cane sugar (uraffinert sukker)
(Dette er sukker med fin, gylden farge, god smak, og mindre skadeeffekt enn hvitt sukker. Men bruk det du har og vet at du tåler.)

500 g glutenfritt mel (Schär B, Semper fin mix eller ditt favorittmel)
1 ts salt
2 egg
1 egg til pensling

Smelt kokosolje (eller ghee, hvis du tåler det). 3 min - 50 grader - hastighet 1.
Dersom det ikke er smeltet gjentar du det samme med kortere tidsintervall. Du kan ta av målebegeret og se uten å stoppe mikseren.

Tilsett kokos- og mandelmelk, og varm til 37 grader. 3 min - 37 grader - hastighet 1.

Ha oppi gjær, husk, søtning og krydder. Bland alt sammen og la det stå noen minutt. 2-3 sek - hastighet 4, så 5 min - 37 grader - hastighet "visp".

Til slutt har du i mel, salt, bakepulver og egg, og elter deigen godt sammen. 3 min - eltefunksjon (lås lokket med hastighetsbryteren på laveste nivå, trykk inn knappen med bildet av et kornaks).

Tøm deigen ut på bakebordet uten forheving. Vanligvis er den så glatt og fin at du kan trille boller uten verken mel eller olje på hendene. Du kan evt. ha bittelitt rapsolje på bordet og på hendene slik at du enkelt kan forme deigen.

Lag lussekatter, S-er, julegriser eller noen av de andre flotte formene. La bollene heve lenge, helst halvannen time. Pensle lett med sammenvispet egg rett før steking.

Stekes på 220 grader i 10 -12 min. 
Bildet er lånt fra nybakat.se