søndag 30. desember 2012

"Stekt" ris i thermomix

Quick-fix lunsj eller middag!  Stekt ris liker alle i vår familie, og kjøkkensjefen ser absolutt fordelene: Billig (restemat), fleksibel (restemat, jeg sa jo det) og ikke minst - den lager seg nesten selv. I thermomix blir ikke retten stekt, bare dampet. Det betyr at næringsstoffene bevares bedre, og jeg unngår å bruke planteoljer som tåler varme dårlig uten å bli helseskadelig. Bare fordeler altså, ikke så rart da at dette er den retten jeg oftest har i Thermomixen.

Du trenger:
400 g bashmatiris
400 g kokosmelk
500 g vann
ca 200 g kyllingkjøtt eller fisk (bruk gjerne rester)
ca 500 g grønnsaker, fritt valgt (bruk gjerne rester, evt. en pose broccoliblanding)
2-3 egg
saus etter smak, for eksempel "sweet'n sour chili sauce"

Start med å veie opp 400 g ris i silekurven. Skyll risen i kaldt vann.

Ha 400 g kokosmelk (en vanlig boks) og 500 g vann i miksebollen, og sett silekurven med risen tilbake på plass.


Start thermomix (20 min - Varoma - hastighet 4) og sett varomakurven med lokk oppå (uten målebegeret.)


Imens den varmer vannet, kutter du det du vil ha oppi. Legg oppi Varomakurven etter hvert som du skjærer, slik at kjøttet/fisken får lengst tid, mens de myke grønnsakene får kortest. Da blir alt ferdig samtidig. Ha lokket på når du arbeider, bare løft det av for å fylle på.


Kutt opp kylling eller fisk i terninger, mellom 100 og 200 gram er passe mengde. Legg bitene i bunnen av Varomakurven. Skjær grønnsaker i terninger 400 - 600 g alt ettersom. Bruk det du har til overs, eller det du liker best. Begynn med rotgrønnsaker; gulrot, kålrot, sellerirot. Fortsett med mykere grønnsaker som løk, purreløk, selleri, erter og mais. Dryss evt. over rester av kjøttpålegg, bacon og/eller cashewnøtter.


Visp lett sammen 2-3 egg. Fukt et bakepapir og legg det i toppkurven til varoma. Hell eggene oppi og plasser kurven oppå Varomakurven, med lokket på toppen. La eggene dampe med ca. de siste fem minuttene.

Når tiden er gått, sjekk at alt er ferdig. Sett evt. på mer tid om det trengs.

Plasser Varomakurven oppå lokket slik at det som drypper ned ikke havner på benken. Bruk slikkepotten (festehaken) til å løfte siktekurven med ris ut av miksebollen, og tøm risen over grønnsakene og kjøttet i Varomakurven. Skjær omeletten på kryss og tvers og tøm bitene over risen. Ha over litt saus, og bland det hele lett med slikkepotten.

Server i Varomakurven, med litt ekstra saus ved siden av for de som liker det.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar