søndag 9. desember 2012

Julegeiter


Her i Rogaland bakes det julegeiter til jul. Det er søte, halvgrove rundstykker som aller helst serveres med smør og brunost. Vi synes de passer like godt til skikkelig salt pålegg, og det er de mykeste, saftigste rundstykkene du kan tenke deg.

De lages tradisjonelt med mye mørk sirup. Rapadura og lønnsirup gjør definitivt nytten, både for smak og farge.

Navnet? De klippes i endene så de ligner klover. Hva kom først, formen eller navnet?

Du trenger:
80 g kokosfett eller ghee
1 boks kokosmelk
1 dl melk, for eksempel mandel-og rismelk eller kokosvann (det du får til overs når du åpner en kokosmelkboks og bare skal ha det hvite)
100 g rapadura
50 g lønnesirup
1 pk gjær
2 ss fiberhusk

500 g semper fin eller grov mix
200 g glutenfritt havremel (eller jyttemjøl)
2 toppede ts bakepulver uten gluten og aluminium
1 ts salt
2 egg

1 egg til pensling

Gjærdeig i Thermomix:
Smelt fettet på 50 grader. (Still inn på 50 grader, 2-4 minutt og visp. Følg med når det er smeltet, det tar ulik tid avhenging av type fett, temperatur og størrelse på bitene.)

Ha i væske, søting, gjær og fiberhusk. La maskinen gå 5 min på 37 grader på hastighet 1. (Visp opp et par sekunder på hastighet 3 så alt blir blandet.)

Tilsett mel, bakepulver, salt og egg. Miks i 5 minutt med eltefunksjon (låst lokk + trykk på korn-knappen).

Ha deigen ut på melet bakebord, og elt den som en vanlig gjærdeig til den ikke klistrer på fingrene. Del i 16 stykker og form avlange rundstykker. Trykk dem litt flate og klipp et hakk i hver ende.

Sett til heving en time på et lunt sted.

Stek 10-12 min. på 220 grader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar