søndag 4. november 2012

Iskake med mandelbunn

Basarkake, dessertkake, festkake, hverdagskake, frokostkake. Kombinasjonen god, sunn og pen er ikke å forakte. Blir nesten misunnelig...

Isen er basert på cashewnøtter, som i likhet med egg kan innta de utroligste former. Her blir den en deilig, myk krem.

Som iskaker flest har den dessuten det fortrinnet at den kan lages klar flere dager i forveien, bare den får stå i romtemperatur en drøy halvtimes tid før servering.

I god tid før du skal bake, bløtlegger du i hver sin skål
200 g mandler - i vann som dekker, med ca en ss eplesidereddik,
2,5 dl usaltede cashewnøtter - i 7,5 dl vann og en ss eplesidereddik.

La nøttene stå over natten eller dagen (minst 8 timer).

Begynn med mandelbunnen
Tøm vannet av mandlene. Hakk mandlene i blender (Thermomix hastighet 6 i 3 sek). Pisk eggedosis av 
3 egg og 60 g sukker eller erythritol (sukrin). Vend inn hakkede mandler. Stek i 22 cm form (gjerne rett på fat, om du har et slikt) i 40-50 min på 160 grader. Sjekk med kakenål om bunnen er ferdig stekt.

Imens kan du lage is
Smelt forsiktig 
5 g kakaosmør og 
2 ss kokosolje (f.eks. cocosa)- i thermomix 2,5 min/50 grader/hastighet 1

Ha cashewnøttene med bløtleggingsvannet opp i blenderen sammen med kakaosmøret og kokosoljen,
1/2 ts uraffinert salt og
1 ss sitronsaft. Blend på full hastighet til kremen er helt glatt og tykner litt. I thermomix 60 sek-hastighet 9.

Tilsett søtning og smak etter hva du har lyst på. Bruk teskje og smak til du er fornøyd. Til kaka på bildet brukte jeg litt forskjellig fra skapene:
- 10 dråper stevia uten smak
- noen frosne jordbær
- en skrellet persimon (sharonfrukt)
- 2 måleskjeer Miracle reds (en blanding av pulveriserte røde bær og stevia)
- 1 ts tropical punch (steviasøtet saftpulver)

Blend alt til det er jevnt.

Har du ismaskin er det en fordel å la massen gå i den en halvtimes tid for å unngå at isen krystalliserer seg. Hvis ikke setter du den i fryseren i en litt stor bolle, og rører rundt med jevne mellomrom. Når den begynner å stivne, tømmer du den over kakebunnen og lar den fryse helt, minst 12 timer.

Pynt med friske bær eller som her, ekte mokkabønner helt uten melk.

Når du skal servere, ser det best ut om du har en god kniv som du skyller i varmt vann mellom hvert kutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar