torsdag 10. januar 2013

Kokoskremet kyllingsuppe


Særlig på vinteren og i perioder med mye smitte har immunforsvaret nytte av litt ekstra støtte. I denne suppa finnes det ypperste av mat som støtter kroppens forsvar og styrker motstandsdyktigheten. Det begynner alltid med god magefølelse, så spander på deg skikkelig kraft. Den gjør fordøyelsen godt, og har en masse flotte bivirkninger! Krydderurtene og -røttene smaker utsøkt sammen, og har samtidig vist seg å ha betennelsesdempende og immunstyrkende effekt. I folkemedisinen er dette gammel kunnskap, og i vår tid har forskerne funnet ut at det stemmer.

Her har du super-suppa som altså beviselig gjør det bedre i stand til å slå ut baselusker du møter på din vei:

Start med å blande ferskt krydder. Mengden er en smakssak, du kan gjerne doble om du er glad i mat med litt "sting". Det du ikke får tak i ferskt kan du godt erstatte med tørket krydder. Vent i så fall, og ha tørket krydder oppi sammen med kraften.

Ha i miksebollen:
- 1 tomme fersk ingefær
- 1/2 tomme frisk gurkemeie
- 1 stort fedd hvitløk
- Litt frisk koriander (etter smak)
- En sjalottløk
- Et stykke fersk rød chili (etter smak)

Finhakk krydderet 5 sek/ hastighet 7. Skrap evt. ned fra sidene med spatelen, og om nødvendig hakker du videre et par sekunder. Hvis du vil kan du spare halvparten av krydderblandingen i en skål, og tilsette den rett før servering. Da bevarer du flere av næringsstoffene som finnes rå i urter og røtter. For smakens skyld bør du likevel la en del av krydderet koke med fra begynnelsen.

Ha oppi
1000 g hjemmelaget kylling- eller kjøttkraft. (Du kan lage suppe av god buljong, men mister det meste av helseeffekten. Det er mye kraft i god kraft!)
Kok i 10 minutter/ 100 C/ hastighet 1, eller til det begynner å koke.

Tilsett resten av ingrediensene:
- 1 boks (400 g) kokosmelk eller -fløte
- Saften av 1 sitron
- 2 ts Whole cane sugar/rapadura/uraffinert sukker
- 1-2 ss fiskesaus
- Havsalt etter smak (Mengden må justeres ut fra hvor salt kraften er.) 
Kok videre i 10 min/ 100 C/ hastighet 1.

Legg i 200-300 g ferdig grillet eller kokt kylling.
Kok i ytterligere 2 min/ 100C/ baklengs/ ht 2.

Dersom du har rå kylling lar du den koke 5-7 min avhengig av størrelsen på bitene. Dersom kjøttet fortsatt ikke er gjennomkokt, så la suppa simre videre på 90 C til det er helt gjennomkokt.

Serveres gjerne med noen tynne skiver godt brød. Pynt evt. med frisk koriander eller løk.

Originaloppskrift fra Quirky cooking, en favoritt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar