lørdag 19. mai 2012

Glutenfrie boller

Gjærbakst er egentlig ikke min greie. For det første er det vanskelig med gjærbakst, og det blir ikke lettere uten gluten. For det andre kan jeg ikke fordra å ha klin på fingrene, så utgangspunktet for å elte og trille er heller ikke det beste.

denne bloggen finner jeg mange oppskrifter, og disse bollene er helt magiske. Enda bedre blir det med Thermomix. Deigen er ferdig i løpet av noen minutter, og den er så herlig klissefri at jeg blir like lykkelig hver gang. Bollene blir store, luftige og nesten som hveteboller. Bare saftigere.

Nystekte duftboller
400 g kokosmelk (1 boks)
1 dl havremelk eller rismelk
1 pakke fersk eller tørr gjær
2 ss fiberhusk
2 ss kokossukker
2 ss sukrin

Varm væsken til 37 grader og rør ut gjæren i den (også hvis du bruker tørrgjær).
Visp kjapt inn fiberhusk og sukker, og la det stå noen minutt. (Med Thermomix lar du den gå på lav hastighet og beholder temperaturen innstilt på 37 grader.)

500 g lyst, glutenfritt mel, selv foretrekker jeg SchärB
2 ts bakepulver
4 ts kardemomme
1 ts salt
2 egg
1 dl flytende margarin eller god matolje (f.eks. raps- eller kokos)

Thermomix: Ha alt oppi miksebollen, still den på elting og la den gå i 3 minutt.

Alle andre maskiner: Bland det tørre først, ha så oppi egg, olje og "grøten" fra kasserollen. Elt i 10 min.

Deigen skal være bittelitt fuktig, det er viktig å ikke ha for mye mel oppi. Er det alt for bløtt kan du strø over litt jyttemjøl.

Tilsett evt sjokoladebiter eller rosiner eller hva du nå liker i boller. (Skal du ha rosiner i er det et godt tips å bløtlegge dem mens du lager deigen. Sil av vannet før du knar dem inn i bollene. Dette er for at de ikke skal dra væske ut av deigen og gjøre bollene tørre.)

Tøm deigen på bakebenken uten å heve den først, og del den i ca. 16 emner. Trill dem raskt til boller. Ha om nødvendig litt olje på hendene slik at deigen ikke klistrer seg fast.

Settes til heving, i lun romtemperatur trenger de å stå 1 1/2 time. Jeg er en utålmodig sjel, og setter de på lav varme i stekovnen, med en skål kokende vann i bunnen. Da er de ferdig hevet før det er gått en halv time.
1 egg og 1 ss kaldt vann - piskes i en bolle og brukes til pensling. Forsiktig, så ikke luften går ut av bollene.

Stekes i varm ovn, ca 225 grader i 10 minutt. Følg med, dette varierer med bollestørrelse og ovn. Bollene skal ha farge som vanlige hveteboller og ha litt skorpe under. Og de skal lukte aldeles nydelig! 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar