mandag 27. mai 2013

Løvetanngelé

"If you can't beat it - eat it." For første gang har jeg høstet og spist løvetann. Og det er rikelig å ta av akkurat nå. Her er et par oppskrifter som jeg har funnet og tilpasset. Gleder meg til å prøve flere varianter, for det er overraskende godt! Uraffinert sukker vil gi geléen en mørkere farge og litt mer karakter i smaken.

Den første ble søt og god dessertgelé, så neste gang jeg lager den skal den få stivne i serveringsskål(er).

Du trenger
ca 350 løvetenner
2 store appelsiner
2 sitroner
1,5 liter vann
1 kg sukker
4 ss gelatinpulver eller 12 plater

Plukk fine, unge løvetannblomster og skjær av dem hamsen (den grønne "kurven" i overgangen til stilken).

Legg dem i en gryte og dekk dem med skiver av appelsin og sitron. Skrell dem med en kniv først dersom du ikke får tak i økologisk frukt.
Hell over kaldt vann og la det trekke i noen timer. Press det godt med grønnsakmoser eller ei god sleiv.
Sil det hele i en saftsil.
Varm saften i gryta sammen med sukker. Ha i gelatin og bland til det er helt oppløst.
La det kjøle litt ned før du har saften over i rene skåler eller glass. Sett kjølig til den har stivnet, og moms i vei!


Gelébiter (vidunderlig lørdagsgodt!)


Plukk løvetenner og lag saft på samme måte som ovenfor.
I stedet for raffinert sukker kan du bruke uraffinert sukker (gjerne bare halve mengden, det er en smakssak) eller lønnesirup. Jeg laget en porsjon med
4 dl saft (se over)
200 g lønnesirup
3 ss eller 9 plater gelatin

Framgangsmåte som over. Hell saften i en liten langpanne dekket med plastfolie (eller invester i godteriformer) og la den stivne før du skjærer firkanter og legger på fat. Eller et glass i kjøleskapet.

Samme oppskrift fungerer også godt til middagsgelé, som brukes til vilt- og kjøttretter.

Hvis du bare fjerner selve stilken og lar hamsen sitte på får du mer bitterhet i smaken, som passer fint til middag. Du kan også bruke mindre søtning, som sagt er det en smakssak. Når du smaker på saften, husk at det alltid blir mildere/mindre smak når geléen har stivnet.

Hell saften over på helt rene glass. Hvis du skal fryse geléen må du la det være litt plass igjen i glassene.

Det smaker faktisk aldeles nydelig, anbefales på ei skive med smør eller ost, eller som tilbehør til kjøtt. (På bildet kan du også se et glass med løvetannknopper, som sursyltes og skal prøvesmakes om noen dager.)


1 kommentar: