torsdag 17. mai 2012

Lag på lag - festdessert

(8 - 12 porsjoner)
Som noen sikkert har fått med seg, er motivasjonen min til å legge ut oppskrifter her mest for at jeg skal finne dem igjen. Har utrolig mange oppskrifter på "et-eller-annet-ark" i "ei-eller-annen-bok". Bare rot.
Denne desserten vil jeg huske til neste 17. mai, så den må legges ut. Frisk og søt på samme tid, herlig til kaffe og perfekt avslutning på et godt måltid. Kommer til å lage mange varianter av denne, kjenner jeg. Denne ble til ut fra det som var i skapene, mot slutten av en heller tråkig nasjonaldag.

I bunnen ligger det honningristede nøtter:
1 dl grovhakkede pekannøtter
2 ss kokosolje
1 ss agavesirup
et par klyper salt
Varm olje, honning og salt forsiktig på stekepanne. Når det blander seg vender du inn nøttene. Skru av varmen, men la det hele stå og trekke inn noen minutter. Vend av og til, og smak deg fram med saltet. Tøm det over i ei serveringsskål eller i bunnen på dessertskåler.

Neste lag er sjokoladepudding:
2 store eller 4 små dadler
1 ss pinjekjerner
1 avokado
4 ss raw kakao
2 dl vann
2 ss honning eller agavesirup

Er du god til å planlegge kan du bløtlegge dadler og pinjekjerner litt på forhånd. Uansett skal alt ganske enkelt mikses i en god blender. Konsistensen blir som en litt bløt sjokoladepudding, glattere enn mousse. 

Så et lag med frukt, jeg har brukt en banan og et beger blåbær.

Så en frisk og søt krem:
1 boks kokosmelk
2 ts vaniljesukker
2 ss agavesirup

La boksen med kokosmelk stå i kjøleskap, da blir det lettere å få tak i det hvite. Bruk evt. ei sil slik at du får skilt av "vannet". Visp kokoskremen og smak til med sirup og vaniljesukker. Agavesirupen gjør at det smaker litt mindre kokos, og samtidig litt mindre friskt. Finn den balansen du liker.

På toppen legger jeg på frukt og bær etter smak (eller sant å si det som tilfeldigvis fantes i kjøleskapet) og et lite sjokoladedryss. Enda flottere blir det med flere farger, for eksempel blåbær, bringebær, mango og sitronmelisse. En gang vi skal ha gjester, kanskje?

Tips:
Agavesirup - velg rå/raw, for den som er varmebehandlet består av mye fruktose og er ikke mye sunnere enn sukker.

Kokoskrem - enkleste og sunneste fløteerstatningen! Rema1000 sin egen kokosmelk er den jeg har best erfaring med her. Lite vann i den, og lett å skille bare den står kaldt.

Blåbær smaker utrolig godt sammen med kokoskrem. Eller motsatt kanskje, kokoskremen smaker aller best sammen med blåbær. Og banan, mmm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar