fredag 16. mars 2012

Pølse i vaffel

Å legge pølsa i vaffelkake vekker en del latter her i vest. Vi har fått inspirasjon fra kiosken i Sparta Amfi, i Sarpsborg (hockeytown). Det er en takknemlig versjon av "pølse i dumme, glutenfrie pølsebrød som alltid deler seg under pølsa". Og til forskjell fra vanlige pølsebrød så smaker og lukter det godt av vaffelen.

Her kan du forresten lese om da pølse-i-vaffel ble funnet opp i et nødstilfelle, av ingen ringere enn Eivind Hellstrøms og onkelen hans.

I Østfold serveres det mye søtt tilbehør som ketsjup og syltetøy. Den enkle versjonen er originalen, en vaffelplate med wienerpølse. Varianten under her er mindre søt og mer proteinrik. Super mat for tenåringer som trener og vokser, og mettende for noen hver før eller etter ei god arbeidsøkt.

Vaffeloppskriften kan brukes til alle anledninger. Vil du ha søte vafler kan du se et forslag her.

Vaffelrøre:
4 ss sitronsaft
0,5 l havre- eller rismelk (eller annen melkeerstatning)
2 ss jyttemjøl
200 g/4 dl glutenfritt mel, selv foretrekker jeg Schär B
1 ts natron
1/2 ts salt
2 egg
1/2 ts vaniljepulver

Med Thermomix: Mål melken i et litermål og tilsett sitronsaften. La det stå i omlag 10 min. Ha imens kokosfettet i bollen, miks på 50 grader hastighet 1 i 30 sek.
Ha i resten av ingrediensene og miks på hastighet 6 i 30 sek. Åpne lokket og skrap ned fra kantene det som evt. ikke ble med i miksingen, miks videre på hastighet 6 i 5 sek.

Uten: Smelt kokosfett over svak varme. Bland det tørre i en bakebolle. Tilsett lettvispede egg, kokosfett og væsken. Bland lett til røra er jevn.

Stek vaflene på vanlig måte i vaffeljern, og hold de varme i stekeovnen (150 grader).

Varm 1 ts kokosfett på stekepanna og varm en pølse eller to til hver. Favoritten vår er Leif Vidar grillpølse, men vi handler også en del i Sverige, og i gode tider kjøper vi riktig gode, melke- og glutenfrie pølser hos den lokale pølsemakeren (A. Idsøe). På bildet er det en svenskehandlet hot chorizo fra Scan.

Legg pølsene varmt sammen med vaflene, og knekk et egg pr person i stekepanna uten å vaske den først. Knus plommen, og la eggene stivne på middels varme (skal helst ikke bli så brune). 

Legg opp på varme tallerkener: En vaffelplate med et speilegg og pølse oppå. Ringle over en god saus og litt urtekrydder. Kvern over pepper til slutt, brett sammen og hogg inn.1 kommentar: