tirsdag 6. mars 2012

Asparges-risotto (uten gluten og melk)

Jeg må bare si det: Århundrets beste investering er definitivt Thermomix, alt-i-ett-maskinen som blir brukt mange ganger pr dag. Risotto er en av de rettene som har kommet på menyen, fordi det plutselig er blitt superenkelt å lage. Se bare her:

Du trenger
en bunt grønne asparges
80 g usaltede cashewnøtter (eller parmesan for de som tåler melk)
1 løk
20+20 g (flytende) margarin (eller godt smør for de som tåler det)
40 g kaldpresset olivenolje
320 g risottoris (organisk brun risottoris fås kjøpt på iherb)
1 dl tørr hvitvin eller eplemost
9 dl vann
1 ss buljongpulver
1/2 ts salt
0,2 g safran

Forberedelser: Skrell en løk og brekk av den nederste, harde biten av en bunt asparges. (Disse kan du evt. spare til du lager kraft en gang.) Brekk eller skjær toppene av aspargesene og legg dem til side.

1) Vei 80 g usaltede akasjunøtter i miksebollen. Mal dem (10 sek, speed 8). Tøm nøttemelet over i en skål inntil videre.
2) 1 løk delt i fire, hakkes i miksebollen (3 sek, speed 5)
3) Tilsett 20 g margarin eller smør og 40 g kaldpresset olivenolje, og midt-delene av aspargesene. Varm (3 min/100 grader/baklengs/speed 1 - uten målekoppen i lokket). Et par sekunder i begynnelsen lar du hastigheten være på rundt 5, for å hakke aspargesbitene.
4) Ha i 320 g risottoris. Varm videre i (3 min/100 grader/baklengs/speed 1 - uten målekoppen).
5) Ha i 100 g tørr hvitvin (eller eplemost), kok i 1 min/100 grader/baklengs/speed 1)
6) Tilsett 900 g vann, 1 ss buljongpulver, 1/2 ts salt og 0,2 g safran. Sett på dampkurven med asparges i stedet for målebegeret. Kok risottoen (14-15 min/100 grader/baklengs/speed 1).
7) Tøm risottoen over i en serveringsbolle og rør inn aspargestoppene, malte akasjunøtter og 20 g margarin/smør. Server med en gang.

Denne porsjonen blir en stor middag og godt med rester når vi er fire til bords.

Oppskriften er vegetarisk, nydelig på "meat-free monday". Som en variasjon passer det perfekt med biter av kyllingfilet brunet på stekepanne med risottoen som tilbehør.

Har du ikke thermomix lager du selvsagt risottoen greit i en vanlig kasserolle med god bunn. Bare ikke gå fra den...

Janie youtubedame viser hvordan hun lager risotto på Thermomix.

2 kommentarer:

  1. Dette så kjempe godt ut, og jeg ønsker deg lykke til i ukesn utfordring :-)

    SvarSlett